Påklædning og udstyr

Garderoben

Alle børn har deres egen garderobe, hvor der altid skal ligge rigeligt med skiftetøj. Også indesko i den kolde tid.

I ‘vådgarderoben’ skal regntøj (uden seler, så toiletbesøg i skoven er nemt og gerne i PU materiale), gummistøvler, flyverdragt mv. hænges. Husk at tjekke om der er vådt tøj, som skal med hjem til tørre, når I henter barnet.

Husk navn i ALT barnets tøj og sko!

Rygsæk

Jack Wolfskin Little Joe børns rygsæk (Basisfarve: grøn)
Rygsækken her fra Jack Wolfskin
(Little Joe) fungerer godt.

Alle børn bærer deres egen rygsæk i skoven. Den skal derfor være af god kvalitet, og gerne med en klips foran på brystet, så den ikke glider ned af skuldrene på barnet.

I rygsækken skal der være madpakke og drikkedunk, som barnet nemt selv kan åbne og lukke (se anbefaling under ‘mad i børnehaven’).

Der skal også være et sæt skiftetøj (bukser, underbukser, strømper) samt om vinteren et ekstra sæt vanter. Skiftetøjet skal lægges i en pose i forlommen på rygsækken.

Forår/efterår

Termotøj og vandtæt fodtøj, da turen til skoven går over vådt græs fra morgenstunden.
Også gerne en tynd hue og strikvanter.

Vinter

Tyk uld- eller fleecetrøje.
Flyverdragt, gerne så slidstærk og vandtæt som muligt. Køb gerne en ekstra, så der er én at skifte til, hvis det har været en meget våd dag.
Termostøvler, som er nemme for børnene selv at tage på. Undgå gerne snører i støvlerne, da de forhindrer børnene i at være selvhjulpne. Det er vigtigt, at støvlerne er rummelige, så der er god plads til tykke uldsokker, og barnet stadig kan bevæge tæerne og holde sig varm. Generelt er det godt med uldsokker om vinteren, da bomuld binder fugten, og gør børnenes tæer kolde.
Vandtætte regnvejrsvanter eller luffer med langt skaft fra f.eks. Reima anbefales. Også et par strikvanter, som kan komme under regnvejrsvanterne eller bruges i lunere vejr.

Når det er RIGTIG koldt:
Uld eller ski/termoundertøj inderst.
Termotøj til at tage under flyverdragten.

OBS! I vinterhalvåret skal regntøjet være så rummeligt, at det kan komme udover flyverdragten (ca. 2 størrelser større end barnets egentlige tøjstørrelse).

Sommer

Husk at smøre dit barn ind i solcreme fra morgenstunden og tjek hver aften barnet for skovflåter.

Sommerhat/kasket
Let tøj med lange ærmer/ben er at foretrække frem for masser af solcreme, også da børnene ofte kan være steder med myg i løbet af sommeren.
Lette kondisko til skoven, da børnene går steder med brændenælder mv., og sandaler derfor kan være uhensigtsmæssige. De kan i stedet stå i garderoben til leg på legepladsen.

Generelt om påklædning i Sorø Skovbørnehave

Børnene er ude i mange timer hver dag, så det er vigtigt, at de er klædt på efter forholdene fra starten af dagen. Det er også vigtigt, at det er overkommeligt at få tøjet af, når de skal tisse. Undgå derfor gerne tøj med seler, smækbukser samt strømpebukser. Strømpebukser er uhensigtsmæssigt, hvis barnet får våde fødder, for så skal alt tøjet af for at skifte strømpebukserne.
Vi har stort fokus på selvhjulpenhed i børnehaven, så sørg gerne for, at barnet så vidt muligt selv kan få tøjet af og på. Personalet hjælper naturligvis, når det er svært med f.eks. lynlåse eller flyverdragt over støvlerne!
Det er hårdt for både tøj og fodtøj med de mange skovdage, så slidstærke materialer samt god bevægelsesfrihed er vigtigt, når I vælger tøj og sko til børnehavedagene.
Af sikkerhedshensyn må børnene ikke have halstørklæder el. lign., hættetrøjer, snore i jakken eller flyverdragtens hætte med i børnehave.