Mad i børnehaven

Her kan du læse om mad og spiserutiner i børnehaven samt tips til madpakke og fødselsdage. 

Det vigtigste i Sorø Skovbørnehave er, at børnene har det godt, og at de trives. For at give børnene de bedste muligheder for det, er det afgørende, at de får sund og nærende mad.  

Det hjælper dem til at holde et stabilt energiniveau igennem dagen, så de har overskud til at lege godt sammen og overkomme dagens udfordringer. 

Spiserutiner i børnehaven

Børnene skal have to madpakker med hver dag. En der spises af to omgange i skoven (hovedmadpakken) og en der spises til eftermiddag tilbage på legepladsen.

Formiddag 

Børnene samles, typisk i skoven, og spiser en mad fra deres madpakke første gang. 

Frokost 

Ved 12.30/13-tiden er det spisetid anden gang. Børnene samles i skoven, og spiser igen mad fra madpakken, mens de voksne fortæller historie. 

Eftermiddag 

Omkring klokken 14:30-15:00 spiser børnene deres eftermiddagsmadpakke i børnehaven som opbevares i børnehavens køleskab mens vi er afsted i skoven.

Særligt for årstiderne – gode tips

Sommer  

Koldt vand i flasken, evt. med isterning. Fyld drikkedunken 1/3 op med vand og frys den ned. Næste morgen fyldes den med koldt vand og holder sig kold hele dagen. Flasken kan da også fungere som ”køleelement” for madpakken i rygsækken. 

Vinter  

Gerne tempereret the i en termoflaske og drikkedunk med vand. Madkassen skal være nem at åbne med vanter på og må hellere indeholde for meget mad end for lidt. Madpakken kan evt. indeholde et stykke mørk chokolade som ekstra energi i den kolde tid. Pak gerne et par rene vanter i madpakken.

Madkassen 

Børnehaven har god erfaring med madkasser som denne, da den er nem for børnene selv at åbne og lukke. Vi anbefaler, at madderne i madkassen pakkes ind hver for sig, da madkassen ofte falder på jorden. Da vi arbejder for en grøn og bæredygtig profil i børnehaven, anbefaler vi madpakkepapir frem for sølvpapir i madpakken. Klapsammenmadder er nemme og hurtige at spise for børnene. Madpakken skal være stor nok til, at børnene kan spise sig mætte derfra to gange

 

Madkasse fra Mepal er nem for børnene at åbne og lukke selv

Vi henstiller til, at madpakken ikke indeholder søde sager som fx kage og slik. Vælg i stedet frugt, nødder, ostehaps og lignende, som sikrer børnene et mere stabilt energiniveau og holder dem mætte i længere tid. Af samme grund henstiller vi også til, at drikkedunken kun indeholder vand (se under “vinter” for undtagelse). Klementiner, æg og lignende skal være skrællede, og ostehapser og andet i emballage skal være åbnet, så barnet nemt kan få det op selv. 

Fødselsdage  

Skovbørnehaven vil gerne lære børnene at passe godt på naturen og miljøet, og derfor har vi indkøbt en kasse med genanvendeligt fødselsdagsservice, som kan lånes med hjem, når der skal holdes fødselsdag for børnene. Så spørg efter den på stuen og få den med hjem, når børnehaven skal komme på besøg. 

Det allervigtigste for børnene til en fødselsdag er at lege sammen og have det sjovt. Det gør de allerbedst med maverne fulde af sund mad. Børnene deltager i mange fødselsdage, og alle vil selvfølgelig gerne holde en dejlig fest for deres barn. I nogle hjem er der tradition for at børnefødselsdage indebærer masser af kage, slik og søde drikke. Vi opfordrer til at begrænse mængden af sukker til fødselsdage og udvælge det, der er vigtigt for jer. På den måde sikrer vi, at børnene ikke får for meget sukker indenbords i børnehaven. Snak med pædagogerne på stuen omkring hvilke(t) måltid(er) I planlægger at servere, så madpakkerne hjemmefra tilpasses.

 

Ideer til fødselsdagsfejring i skoven

Mad i børnehaven

Børnehaven prioriterer økologi, fordi vi vil gerne vil passe på den natur, som vi elsker at bruge hver dag. Derfor falder valget på økologiske råvarer som økologisk mel og æg når der fx skal bages pandekager i skoven.

Børnehaven serverer som udgangspunkt ikke sukkerrige fødevarer for børnene, men lejlighedsvis bages der boller, pandekager eller lignende i skoven, eller børnene plukker fx skovsyrer, som dyppes i chokolade eller laver deres egen marmelade. I forbindelse med enkelte af børnehavens traditioner serveres kage eller andet sødt.