Mad i børnehaven

Her kan du læse om mad og spiserutiner i børnehaven samt tips til madpakke og fødselsdage. 

Det vigtigste i Sorø Skovbørnehave er, at børnene har det godt, og at de trives. For at give børnene de bedste muligheder for det, er det afgørende, at de får sund og nærende mad.  

Det hjælper dem til at holde et stabilt energiniveau igennem dagen, så de har overskud til at lege godt sammen og overkomme dagens udfordringer. 

Madkassen 

Børnehaven har god erfaring med madkasser som denne, da den er nem for børnene selv at åbne og lukke. Vi anbefaler, at madderne i madkassen pakkes ind hver for sig, da madkassen ofte falder på jorden. Da vi arbejder for en grøn og bæredygtig profil i børnehaven, anbefaler vi madpakkepapir frem for sølvpapir i madpakken. Klapsammenmadder er nemme og hurtige at spise for børnene. Madpakken skal være stor nok til, at børnene kan spise sig mætte derfra to gange. 

Madkasse fra Mepal

Vi henstiller til, at madpakken ikke indeholder søde sager som fx kage og slik. Vælg i stedet frugt, nødder, ostehaps og lignende, som sikrer børnene et mere stabilt energiniveau og holder dem mætte i længere tid. Af samme grund henstiller vi også til, at drikkedunken kun indeholder vand (se under “vinter” for undtagelse). Klementiner, æg og lignende skal være skrællede, og ostehapser og andet i emballage skal være åbnet, så barnet nemt kan få det op selv. 

Mad i børnehaven

Børnehaven prioriterer økologi, fordi vi vil gerne vil passe på den natur, som vi elsker at bruge hver dag. Derfor er eftermiddagsfrugten altid økologisk, og når der fx bages pandekager i skoven, er de lavet af økologisk mel og æg.  

Børnehaven serverer som udgangspunkt ikke sukkerrige fødevarer for børnene, men lejlighedsvis bages der boller, pandekager eller lignende i skoven, eller børnene plukker fx skovsyrer, som dyppes i chokolade eller laver deres egen marmelade. I forbindelse med enkelte af børnehavens traditioner serveres kage eller andet sødt.  

Formiddag 

Børnene samles og spiser en mad fra deres madpakke første gang. 

Frokost 

Ved 12.30/13-tiden er det spisetid anden gang. Børnene samles i skoven, og spiser igen mad fra madpakken, mens de voksne fortæller historie. 

Eftermiddag 

Kl ca. 14:30-15:00 spiser børnene deres eftermiddagsmadpakke i børnehaven. 

Sommer  

Koldt vand i flasken, evt. med isterning. Fyld drikkedunken 1/3 op med vand og frys den ned. Næste morgen fyldes den med koldt vand og holder sig kold hele dagen. Flasken kan da også fungere som ”køleelement” for madpakken i rygsækken. 

Vinter  

Gerne tempereret the i en termoflaske og drikkedunk med vand. Madkassen skal være nem at åbne med vanter på og må hellere indeholde for meget mad end for lidt. Madpakken kan evt. indeholde et stykke mørk chokolade som ekstra energi i den kolde tid. 

Fødselsdage  

Billedresultat for børnehave fødselsdag

Det allervigtigste for børnene til en fødselsdag er at lege sammen og have det sjovt. Det gør de allerbedst med maverne fulde af sund mad. Børnene deltager i mange fødselsdage, og alle vil selvfølgelig gerne holde en dejlig fest for deres barn. I nogle hjem er der tradition for at børnefødselsdage indebærer masser af kage, slik og søde drikke. Vores børn kan på den måde nå at få rigtig meget sukker indenbords. Derfor opfordrer vi til, at I begrænser mængden af sukker til jeres barns fødselsdag og udvælger det, der er vigtigt for jer. Er sodavand fx lig med fødselsdag hos jer, så undlad kagen og server frugtspyd til dessert i stedet. Eller er is jeres barns favorit, så prioriter det søde der og servér fx vand til maden.  

Vi beder om, at I ikke serverer slikposer for børnene, da vores erfaring er, at det kan resultere i unødvendig misundelse og konflikter, når børnene er tilbage i børnehaven med resterne fra posen. 

Ideer til mindre sød fødselsdagsmad  

En vaffel med udskåret frugt i stedet for is – evt. drysset med hakket chokolade eller pyntet med flødeskum. Al mad bliver sjovere på spyd, både frugt, grønt og frikadeller. Frugtspyd kan evt. spices op med en skumfidus. Rugbrødsmadder kan anrettes i figurer, fx en robot eller en snegl. Grovboller kan pyntes sjovt som ansigter eller andet med nødder, bær eller rosiner, eller de kan formes som en kagemand/kone.  

Vand kan gøres sjovt med frosne bær, frugtstykker eller isterninger i sjove former. Kun fantasien sætter grænser!

Lån service til fødselsdagen 

Skovbørnehaven vil gerne lære børnene at passe godt på naturen og miljøet, og derfor har vi indkøbt en kasse med genanvendeligt fødselsdagsservice, som kan lånes med hjem, når der skal holdes fødselsdag for børnene. Så spørg efter den på stuen og få den med hjem, når børnehaven skal komme på besøg. 

Udgivet april 2020 og udarbejdet af bestyrelsen i samråd med personalet