Om os

Om Sorø Skovbørnehave

Børnehaven består af 44 børn i alderen 3- 6 år fordelt på to stuer: Skarnbasserne og Haletudserne. Begge stuer har 3 faste medarbejdere tilknyttet.
Børnehaven er en puljeinstitution med en forældrebestyrelse samt en daglig leder.

Vores hus ligger i skovbrynet af Sorø Sønderskov, og her har vi en dejlig hverdag fuld af sjov, fantasi og frisk luft. Vi klatrer i træer, ser på sommerfugle, insekter og svampe, bygger huler, laver bål, får fortalt eventyr og spiser madpakker i skovbunden. Der er højt til trækronerne i skoven, så her er fred og ro og plads til mange slags leg. Hjemme i huset bager vi eller maler, klipper flotte masker og cykler på legepladsen.

Her er nærværende voksne med blik for det enkelte barn, fællesskabet samt de mange muligheder, naturen giver os. Vi har fokus på kreativitet, godt kammeratskab og fremfor alt: glæde og trivsel i børnehøjde.

Fyrtårnsinstitution med særligt fokus på natur og udeliv året rundt

I 2019 blev Sorø Skovbørnehave udnævnt til fyrtårnsinstitution af Center for Børn og Natur. Fyrtårnsinstitutionerne er udvalgt på baggrund af et særligt fokus på natur og udeliv i deres praksis året rundt – læs mere om Sorø Skovbørnehaves praksis og kom med en tur i skoven her.

Modtager af Grønt Forums Agenda 21 pris


I 2020 modtog børnehaven Agenda 21 prisen fra Sorø kommunes Grønt Forum. Prismodtagere har bidraget til en bæredygtig udvikling i kommunen, og i begrundelsen for tildeling af prisen stod der blandt andet, at børnehaven: “giver børn en enestående mulighed for at kende til naturen og holde af alt det, der kribler og krabler og gror i skoven. En vigtig erfaring som de har med sig i resten af livet! Og fordi det at være ude i det fri en stor del af dagen, ikke længere er en selvfølge for nutidens institutionsbørn, er børnehaven samtidig en god sundhedsforsikring imod dårligt indeklima, støjplage og snotnæser.”

Historien om Sorø Skovbørnehave

Med inspiration fra bogen “Giv dem en grøft” mødtes en gruppe forældre på Frederiksberg en aften i januar 1991. De ville etablere en skovbørnehave i lokalområdet.
Erfaringer med skovbørnehaver var få, men ideerne var mange. Samme aften blev ‘Støtteforeningen for Sorø Skovbørnehave’ oprettet, og børnehaven åbnede dørene et halvt år senere: den 1. september 1991.

Sorø Skovbørnehaves historie er kendetegnet ved et stort forældreengagement og -ansvar. Forældrene har fra starten været aktive i børnehavens hverdag. Ud over at deres hjælpende hænder giver personalet mere tid til at fokusere på børnene, viser erfaring at inddragelse af børnenes familier styrker ansvarsfølelsen for og sammenholdet omkring børnehaven. Et sammenhold, der varer ved længe efter, at børnene er gået ud af børnehaven.

Ånden fra 1991 findes stadig. Børnehaven er ikke længere i pionerfasen, og hundredvis af børn og unge mennesker har trådt deres barnesko – gummistøvler – på Skolevej og i Sønderskov. Sorø Skovbørnehave er en moderne børnehave, hvor natur og udeliv kombineres med gode rammer i huset og på legepladsen.

Ambitionen er den samme som altid:
At gøre børn sunde, glade og stærke!

Mere om Støtteforeningen for Sorø Skovbørnehave